fallback

Американските законодатели приеха здравната реформа

Барак Обама постигна една от най-големите си победи, прокарвайки ключови промени в системата на здравеопазването

09:02 | 22.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Камарата на представителите в САЩ прие предложените от администрацията на президента Барак Обама промени в здравната система на страната. Проектът мина на гласуване вчера, като след напрегнати дебати предложенията бяха одобрени с 219 на 212 гласа.

Сред промените е записано, че в обхвата на новата здравна система ще попаднат още 32 млн. американци, което означава, че се извършва най-голямата реформа от десетилетия насам, пише ВВС.

„Доказахме, че все още сме хора, способни на големи дела“, посочи Обама със задоволство след края на гласуването. „Този закон няма да реши всички проблеми на здравната система, но категорично ни придвижва в правилната посока“, смята американският президент.

Очаква се президентът съвсем скоро да подпише гласувания проект, който по-рано бе одобрен и от горната камара на законодателния орган.

Анализаторите посочват успеха на неделното гласуване като една от най-значимите победи на Обама, който заема президентския пост в САЩ вече 16 месеца.

Новият закон предвижда от здравна осигуровка да могат да се ползват почти всички американци. Върху богатите се налагат нови изисквания за по-високи вноски, а досега съществуващите рестриктивни практики за отказ от застраховка на хора със съществуващи заболявания трябва да отпаднат.

Законът бе приет без подкрепата на републиканците, които остават на мнение, че мерките са прекалено скъпи и страната не може да си ги позволи. Според тях правителството на практика поема контрола върху здравния сектор, което също е недопустимо.

Интересното е, че 34 от демократите се противопоставиха на предложените от Обама промени, което се обяснява основно с предстоящите през есента частични избори.

Според информациите и разчетите на президентската администрация, реформата ще доседе до съкращаване на бюджетния дефицит на САЩ със 138 млрд. долара през следващите 10 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:26 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още