fallback

Грийнспан: Регулаторите се провалиха

Бившият шеф на Фед не приема, че ниските лихви по негово време са причинили жилищния балон

20:37 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Алан Грийнспан, бившият председател на Федералния резерв (централната банка на САЩ), е заявил, че централната банка и останалите регулатори са се провалили по време на финансовата криза понеже са били безучастни към рисковете, предава Bloomberg.

„Дори при краха на частния риск мениджмънт, финансовата система щеше да остане стабилна ако второто ниво на защита – регулаторните органи, функционираха ефективно”, е казал той в реч пред Brookings Institution. „Под напрежението на кризата обаче и те се провалиха.”

Грийнспан, който оглавяваше Фед от 1987 до 2006 е заявил, че не ниските лихви по негово време са довели до жилищния балон, а провалът на регулаторите.

„Макар, че в продължение на години най-големите ни 10-15 банки имаха постоянно назначени на место ревизори, те въпреки това успяваха да приемат „токсични” активи, които ги доведоха да фалит”, твърди той.

Грийнспан признава, че той и колегите му във Фед не са осъзнавали степента на жилищния балон и последиците, които той може да има за икономиката.

Според него повишените изисквания за капиталова адекватност и ликвидност към банките ще помогнат за предотвратяването на бъдещи кризи.

Вчера Грийнспан предложи регулаторите да накарат банките да увеличат капитала си с до 40 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още