fallback

Пускат първата платформа за търговия с ислямски компании в Лондон през май

Sharia Ummah Securities Information Exchange ще осигурява платформа за търговия на компании с капитализация от най-малко 20 млн. паунда

10:25 | 19.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първата платформа за електронна търговия, която ще позволява на компании, действащи според ислямските закони, да набират капитал, ще бъде пусната в Лондон през май. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на фирмата за рисков капитал, която стои зад проекта.

Sharia Ummah Securities Information Exchange (UMEX) е предназначена да осигурява платформа за търговия на компании с капитализация от най-малко 20 млн. паунда (31 млн. долара), които искат да наберат еквивалента на най-малко 20 на сто от пазарната им стойност.

Махеш Джаянараян, председател на компанията Halal Industries, която ще ръководи борсата, е пояснил, че тя ще работи като платформа за многостранна борсова търговия (Multilateral Trading Facility – MTF). MTF са нискобюджетни платформи за електронна търговия, създадени, след като директивата на ЕС за пазарите на финансови инструменти е открила възможности за конкуренция между борсите.

Това ще бъде единствената такава платформа в Европа към момента, която да помага на компании за набиране на капитал.

При отварянето на UMEX през май на нея вече ще има около 100 емисии акции на съобразяващи се с ислямските закони компании, с които ще може да се търгува. В рамките на една година след пускането си борсата планира да проведе IPO-та на над 100 глобални ислямски компании, е заявил Джаянараян.

Борсата ще оперира две платформи. Първата, която ще бъде пусната през май, ще листва компании с малка капитализация, а втората ще бъде пусната през третото тримесечие и на нея ще се търгуват утвърдени ислямски компании с капитализация над 50 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:00 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още