fallback

Бивш шеф на Anglo Irish Bank арестуван за финансови злоупотреби

Шон ФицПатрик е напуснал банката през декември 2008 г., след като признава, че е прикрил лични заеми за милиони евро от банката

19:12 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Бившият председател на ирландската банка Anglo Irish Bank е бил арестуван и разпитан от местната полиция за предполагаеми финансови нередности, предаде ВВС.

Шон ФицПатрик е напуснал поста през декември 2008 г., след като признава, че е прикрил лични заеми за милиони евро от банката.

Той е скрил данните за заемите от акционерите на банката, като временно ги е прехвърлял към друга банка преди отчетния период в края на всяка година, за да не ги обяви в баланса.

Миналата година Anglo Irish Bank отчете най-голямата загуба в корпоративната история на Ирландия – 4,1 млрд. евро за шестте месеца до март. Очаква се резултатите, които предстои банката да обяви скоро за последния отчетен период, да са още по-лоши.

Банката беше една от „звездите“ на бизнеса в Ирландия по време на разцвета на недвижимите имоти в страната, като отпускаше заеми за милиарди евро за проекти на предприемачи в Ирландия и Великобритания.

През 2009 г. обаче тя беше национализирана, защото имаше опасност да обяви фалит.

Освен скритите заеми, с банката са свързани и други скандали, сред които предполагаема схема за изкуствена подкрепа на цената на акциите й и вписването на огромен заем от друга банка като депозит на клиент.

Миналата седмица ФицПатрик е заявил на ръководството на банката, че не може да изплати все още дължимите 70 млн. евро заеми, в резултат на което банката е завела дело срещу него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:25 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още