fallback

Гърция поиска помощ от ЕС

Премиерът Папандреу призова страните от съюза да приемат план за предоставяне на кредити към Атина

14:29 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Премиерът на Гърция Георгиус Папандреу поиска помощ от Европейския съюз, призовавайки страните-членки към постигане на договореност за осигуряване на стенд-бай споразумение. То трябва да включва готовност за кредитиране, която да върне доверието към Гърция, смята той, цитиран от Wall Street Journal.

Надеждата на Папандреу е свързана с предстоящата идната седмица среща на лидерите на ЕС.

Папандреу потвърди, че Атина продължава да разчита на всички възможни начини за осигуряване на помощ, но предпочита кредитиране от страна на Европейския съюз, а не от Международния валутен фонд.

Премиерът на Гърция бил говорил с МВФ и е получил уверение, че приетият вече план от строги фискални мерки се вписва в изискванията на фонда. „Те няма да искат нищо повече. Ние въведохме най-тежките изисквания на МВФ, без обаче да сме получили ползите от получаването на заем“, заяви Папандреу.

Надеждите на Папандреу обаче вероятно ще срещнат отпора на Германия, която по-рано днес обяви, че при нужда от спасяване, Гърция трябва да се обърне за помощ към МВФ. Вчера пък Ангела Меркел призова за създаване на механизми за изваждане на държави от еврозоната, когато те настойчиво не спазват критериите й за членство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:04 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още