fallback

След силния ръст на азиатските индекси последва спад

Най-силно от разпродажбите пострадаха акциите на японските износители

11:48 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Повечето основни борсови индекси в азиатския и тихоокеанския регион се оттеглиха на отрицателна територия днес след силния ръст, който отчетоха в сряда. Най-силно от разпродажбите пострадаха акциите на японските износители и тези на компаниите от сектора на недвижимите имоти, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който включва борсови компании от десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, губи 0,3% от стойността си днес до 124,58 пункта, след като до края на вчерашната сесия се вдигна с 1,5% до най-високото си ниво за последните два месеца.

Въпреки притесненията на инвеститорите, че скоро предстои затягане на паричната политика в Китай и САЩ, ралито на борсовите индекси в Азия продължава през последните шест седмици. Това обаче според някои финансови анализатори е направило пазарната оценка на акциите в региона прекалено висока.

Индексът на сините чипове в Япония Nikkei 225 отстъпи с 1% до 10 744 пункта, след като вчера нарасна с 1,2%. Акциите на Canon и Mazda поевтиняха с повече от 2%, след като йената поскъпна срещу всички основни валути. Това прави цената на стоките на японските износители по-висока на външни пазари.

Вчера Японската централна банка удвои размера на специалната програма за отпускане на кредити на търговските банки в страната до 222 млрд. долара. Малко след това Световната банка повиши своята прогноза за икономическия растеж на Китай, като вече очаква ръст от 9,5% през тази година.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite се понижи по-слабо с 0,1% до 3 046 пункта, а на борсата в Хонконг Hang Seng загуби 0,3% до 21 330,67 пункта. Днес стана ясно, че китайското правителство ще проведе „стрес-тестове“ в 12 индустрии, за да оцени ефекта от евентуално вдигане на курса на юана.

Сесията донесе повишения на индексите в тихоокеанския регион, Тайван и Филипините. Австралийският индекс S&P/ASX 200 добави 0,2% до 4 863 пункта, а в Нова Зеландия основният борсов измерител NZX 50 напредна с 0,6% до 3 220,69 пункта, като отбеляза първото си повишение за последните три сесии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още