fallback

Германия: Ако Гърция трябва да бъде спасявана, да се обърне към МВФ

Партията на Меркел пак влезе в противоречие с ключови фигури в ЕС по въпросите на Гърция

09:25 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

В случай че Гърция трябва да бъде спасявана, то тя трябва да се обърне към Международния валутен фонд. Такова е мнението на партията на немския канцлер Ангела Меркел и то за пореден път се оказва противоположно на това, което се говори от влиятелни личности в ЕС като Никола Саркози, Жан-Клод Трише и Жан-Клод Юнкер.

„Трябва да мислим за това кой разполага с инструментите да накара Гърция да възстанови пазара си, ако възникне нужда от това“, смята Михаел Майстер, говорител по финансовите въпроси на партията на Меркел. „Никой освен МВФ не разполага с такива инструменти“, посочва той, цитиран от Bloomberg.

Според него, опитите Гърция да бъде спасена без помощта на МВФ биха били „много авантюристичен експеримент“.

Изказването за пореден път показва опитите на Меркел да стои далеч от каквито и да било ангажименти за спасяване на Гърция. Подобно нещо се видя и вчера, когато немският канцлер призова за създаване на механизми за изключване на страни, които за дълъг период не се справят с покриването на критериите за членство в еврозоната.

Вижданията на Меркел се различават доста от готовността на други важни фигури в ЕС за оказване на помощ на Гърция. Така например френският президент Никола Саркози обеща категорична и пълна подкрепа на южните ни съседи, за да могат да се борят срещу пазарните спекуланти.

По посока одобряване на план за спасяване на Гърция се обяви и председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, който също призова ЕС да поеме водеща роля за подпомагане на Гърция независимо от това, дали ще се търси помощ и от МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още