fallback

Първо понижение на цената на петрола за последните три дни

Въпреки силния си ръст вчера тази сутрин цената на суровината тръгна надолу

09:21 | 18.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола тръгна надолу по време на днешната електронна търговия в Азия, след като щатският долар поскъпна и пазарните участници предпочетоха да приберат своите печалби от поскъпването на енергийната суровина до близо 83 долара за барел вчера, което е най-високото ценово ниво за последните десет седмици.

Повод за първото поевтиняване на петрола за последните три дни дадоха и данни на Министерството на енергетиката на САЩ от вчера, които показаха, че резервите от суров петрол на САЩ са се увеличили за седма поредна седмица, и то повече от очакваното. Те са нараснали с 1 млн. барела, или 0,3%, до 344 млн. барела в рамките на седмицата до 12 март, предаде Bloomberg.

Спрямо същата седмица на миналата година обаче резервите от суров петрол на страната са намалели с 4,1 на сто. От правителствения доклад стана още ясно, че търсенето на горива е намаляло с 4,2% до 18,8 млн. барела през разглежданата седмица, което е най-силният седмичен спад от ноември 2009 г. насам.

Американският лек суров петрол с доставка през април поевтинява с 63 цента, или 0,8%, до 82,30 долара за барел по време на електронната търговия на Нюйоркската петролна борса днес.

Сесията вчера донесе на априлските петролни фючърси ръст в цената от 1,23 долара, или 1,5%, до 82,93 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне от 6 януари насам.

Доларовият индекс, който следи стойността на щатските пари спрямо шест други основни валути, днес се повишава с 0,4% до 79,95 пункта. Поскъпването на долара прави цената на петрола по-висока, след като се преобразува в други валути.

Вчера петролните министри от Организацията на страните износителки на петрол решиха да не променят квотите си на производство по време на редовната си полугодишна среща. Те направиха последната си корекция в квотата за износ на суров петрол през декември 2008 г., когато цената на петрола падна до 32 долара за барел, а търсенето намаля значително заради икономическата криза.

Петролът сорт брент също поевтинява по време на днешната електронна търговия в Лондон, като губи 63 цента, или 0,8% от вчерашната си цена, до 81,33 долара за барел. Майските петролни фючърси вчера поскъпнаха с 1,43 долара, или 1,8%, за да приключат сесията на ниво от 81,96 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 18.03.10 г.
fallback
Още от Свят виж още