fallback

Джим Роджърс: Еврото няма да оцелее в дългосрочен план

В момента има два основни балона – при американските правителствени облигации и някои имоти в Китай, смята специалистът

14:01 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Еврото вероятно няма да просъществува в дългосрочен план, смята известният инвеститор Джим Роджърс. Според него през следващите няколко години може да се очаква силно поевтиняване на британския паунд, а в момента на пазара има два основни балона – при правителствените облигации на САЩ и при някои имоти в Китай.

„Еврото вероятно ще изчезне през следващите 15 до 20 години. Не ме разбирайте погрешно обаче – в момента аз имам евро“, посочи Роджърс, цитиран от CNBC. “В историята сме имали валутни съюзи, които не са оцелели. Този също няма да успее“, смята инвеститорът.

„Ако еврозоната помогне на Гърция, то ще имаме отслабване на фундамента на еврото. Аз бих оставил Гърция да банкрутира, тъй като тогава всички ще обявят еврото за сериозна валута“, заяви Роджърс.

Той очаква проблеми и за британския паунд, което се дължи на „гигантските дългове и огромния търговски дефицит“. Поради тази причина в момента Роджърс нямал позиции в британска валута.

Освен това двете основни предимства на страната – петролът в Северно море и мястото на Лондон като световен финансов център, отслабват и няма нищо, с което да бъдат заменени.

Роджърс смята, че китайският юан би могъл да измести някои валути в срок от около 20 години, но да се мисли за подобно нещо сега е „абсурдно“, тъй като валутният курс на страната все още се контролира от правителството.

„В момента има два балона – единият е свързан с американските правителствени облигации, а другият – с цените на имотите в големите градове и по крайбрежието на Китай“, убеден е Джим Роджърс. Въпреки това обаче инвеститорът нямал къси позиции при американските облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още