fallback

Световната банка вече очаква 9,5% икономически ръст в Китай през 2010 г.

Балонът в недвижимия сектор и обтегнатите финанси на местните власти са основни рискове за растежа на икономиката на Китай

10:58 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Световната банка повиши своята прогноза за икономическия растеж на Китай и вече очаква увеличение на брутния вътрешен продукт от 9,5% през тази година спрямо досегашните 8,7%, предаде MarketWatch.

Икономистите на банката обаче предупредиха, че бързо растящата икономика на Китай е застрашена от прекомерно раздуване на цените на недвижимите имоти и от обтегнатите финансови ресурси на местните власти. Те представляват двата основни макроикономически рискове за страната.

Това според Световната банка доказва необходимостта Китай да затегне паричната си политика през тази година като повиши лихвените проценти, ограничи кредитирането. Световната банка съветва още правителството в Пекин да позволи на валутата си да поскъпне.

Все пак, международният кредитор допълва, че Китай трябва да запази до известна степен гъвкавостта на своята парична политика в случай, че възстановяването на световната икономика загуби своята инерция.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна с 8,7% през миналата година, но икономиката на страната е на път да прекрачи границите на безинфлационния растеж, предупреждават от Световната банка.

Основен двигател на растежа на китайската икономика вече е не само износа, но и нарастващата роля на потреблението на домакинствата и инвестициите в недвижими имоти. Те ще компенсират намаляването на разходите на правителството за насърчаване на икономиката през тази година.

Световната банка очаква икономиката на Китай да забави темпото си на ръст до 8,7% през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 15.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още