fallback

Руснаци, унгарци и българи с най-голяма финансова несигурност от кризата

Доверието в банките е по-ниско навсякъде по света, но най-малко е то в Украйна и Гърция

10:07 | 17.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната криза е накарала много банкови клиенти да се чувстват несигурни, се казва в международно проучване на компанията за маркетингови изследвания Синовейт. В най-голяма степен това важи в Русия, където 36% казват, че не се чувстват финансово обезпечени, следват Унгария (27%), България (25%), Турция (25%) и Украйна (22%).

Изследването е проведено от октомври до декември 2009 г. с представителни извадки от 1000 банкови клиенти на всеки от следните 13 пазара: Русия, Полша, Украйна, Словакия, Унгария, Чехия, Гърция, Сърбия, България, Румъния, Турция, ОАЕ и Саудитска Арабия.

На другия край на скалата, банковите клиенти се чувстват най-сигурни в Саудитска Арабия, където само 4% не се чувстват финансово обезпечени, както и в Чехия (5%).

Банковите клиенти на много от изследваните пазари имат ниско мнение както за международните, така и за местните банки. Международните банки получават най-ниски оценки в Унгария и Гърция, с позитивни рейтинги от съответно само 16% и 17% от потребителите.

Най-ниско мнение за местните банки се забелязва в Румъния и Украйна (съответно 18% и 24% позитивни оценки), като гърците също не мислят добре за своите финансови институции (само 25% позитивни оценки).

В същото време внушителните 81% от клиентите в Саудитска Арабия изразяват позитивна гледна точка към местните банки, както и 58% от клиентите в ОАЕ, 55% в Полша и 54% в Русия, докато международните банки се представят най-добре в ОАЕ и Саудитска Арабия (съответно 47% и 46% позитивни оценки).

Като цяло мнозинството клиенти в 8 от 13-те пазара вярва на банките и финансовите институции по-малко в сравнение с преди кризата, като в това отношение лидери са украинците и гърците (съответно 70% и 69%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:53 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още