fallback

Рубини притеснен от „неконтролируемо растящите“ бюджетни дефицити

Анализаторът смята, че пазарната нестабилност ще се увеличи заради дилемите пред правителствата и централните банки

15:24 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Нестабилността на фондовия пазар вероятно ще се увеличи, тъй като инвеститорите трябва да разгадават действията на правителствата и централните банки в сложна ситуация, когато те трябва да започнат да изтеглят стимулите от финансовата система. Такова е мнението на американския икономист Нуриел Рубини.

Поемането на курс към затягане на монетарната политика е лош ход, тъй като може да тласне икономиките в нова рецесия. Липсата на подобен курс обаче е не е по-малко неблагоприятна, тъй като ще доведе до удължаване на периода на огромни фискални дефицити, посочва Рубини, цитиран от CNBC.

Опасността от навлизане в депресия беше преодоляна чрез „масивни монетарни и фискални стимули“, но с цената на удвояване на публичните дългове и сега основно притеснение са неконтролируемо растящите фискални дефицити, смята Рубини.

По отношение на дебатите относно борбата с дефицита Рубини е категоричен, че ако не се стигне до увеличаване на данъците или ограничаване на разходите, то единственият вариант за противодействие е „пускането на машината за печатане на пари“.

За пореден път Рубини посочи виждането си, че американската икономика може отново да започне да се свива през втората половина на годината. Тогава се очаква голяма част от стимулите да бъдат изтеглени от икономиката, което ще застраши растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още