fallback

На Острова се готвят за рекордно скъп бензин

Организацията на автомобилистите отправи молба за отлагане на данъчно увеличение при горивата

13:52 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на горивата във Великобритания може да достигнат рекордна средна стойност от 1,20 лири за литър през следващите няколко седмици. Това се дължи основно на повишаването на цените на едро от януари досега, посочват от организацията на автомобилистите в страната.

Поради тази причина членовете й са отправили молба към финансовия министър Алистър Дарлинг да отложи увеличаването на данъка върху горивата с 3 пенса, което трябва да бъде извършено на 1 април, предава ВВС.

Към момента средната цена на литър безоловен бензин на Острова е малко над 1,15 лири на литър. В Лондон обаче цените са по-високи и вече гонят 1,20 лири за литър.

По данни на автомобилната асоциация, през последния месец цената на бензина на едро е скочила със 17 на сто, а това поскъпване все още не е пренесено върху продажните цени на дребно.

Заради поевтиняването на британския паунд, който е под тежка атака от страна на валутните спекуланти, цената на петрола в лири расте значително. Това е довело до увеличаване на разходите на домакинствата за петрол с 52 лири месечно за последната година.

Според различни организации във Великобритания обаче ръстът в цената не петрола не може да се приписва само на валутните движения, като все по-често се хвърлят обвинения върху петролните компании, че цените не се определят на пазарен принцип, а чрез спекулации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 16.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още