fallback

Развиващите се страни заливат пазара с рекордно количество облигации

От началото на годината правителствата на развиващите се страни са емитирали дълг за 129 млрд. долара

12:28 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Развиващите се пазари поставят рекорд по емитиране на нови държавни облигации през настоящата година. До този момент на пазарите са „изсипани“ облигации за 129 млрд. долара, което е ръст от 42 на сто спрямо същия период на миналата година, показват изчисления на Daelogic, цитирани от FT.

Доходността по облигациите, която се свива значително от март миналата година досега, продължава да намалява след успеха на Гърция да пласира новите си емисии. Този успех върна доверието на пазарните участници и подейства за допълнително стабилизиране на ситуацията.

Доходността по държавните ценни книжа на развиващите се страни се е свила до 2,57 процентни пункта над това, което се предлага от американските правителствени облигации. За сравнение преди месец, когато пазарната ситуация бе далеч по-напрегната, спредът между двата типа облигации бе 3,5 процентни пункта.

През март миналата година пък спредът бе цели 6,84 процентни пункта, което показва завръщането на доверието в развиващия се свят. Най-ниско то е било през 1998 г., когато е отчетен исторически връх в премията между доходността на облигациите на развиващите се страни и американските държавни облигации от 16,64 процентни пункта.

Индексът, на база който са изведени данните, включва облигационните емисии на 16 развиващи се страни и води началото си от 1997 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:55 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още