fallback

Европа и САЩ пред търговска война заради регулацията на хедж фондовете?

Днешната среща на финансовите министри от ЕС е ключова за посоката на отношенията по въпросите на капиталовите пазари

10:24 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите министри на страните от Европейския съюз ще заседават по въпросите на регулацията на хедж фондовете и компаниите за дялови инвестиции, което крие сериозна опасност от търговска война със САЩ.

Такава може да започне, в случай че министрите спазят заканата си да принудят фондовете, регистрирани извън ЕС, да спазват правилата, наложени от Брюксел, предава Bloomberg.

Напрежението по темата се увеличи, след като през миналата седмица комисарят по въпросите на финансовите услуги Майкъл Барниър защити предложенията на Европейската комисия, след като те бяха остро критикувани от финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър.

Позицията на Гайтнър е, че предложените регулации може да се окажат дискриминационни спрямо американските фондове.

Дебатите между ЕС и САЩ могат да подкопаят общите усилия, заявени от лидерите на страните от Г-20 за реформа на регулациите на финансовата система и сътрудничество за преодоляването на тежката икономическа криза.

„Голямата опасност е протекционисткият аспект на директивата, който може да разпали търговска война“, смята Андрю Шримптън, бивш ръководител на отдела за регулация на хедж фондовете във Великобритания.

Около две трети от институционалните инвеститори, анкетирани от базираната в Брюксел асоциация European Private Equity and Venture Capital, са обявили, че „ще ограничат значително позициите си в дялов капитал в ЕС, в случай че предложенията бъдат приети. В запитването за участвали компании, под контрола на които има активи на стойност 560 млрд. евро.

Самите предложения бяха направени още преди година и предвиждат ограничаване на възможностите на хедж фондовете да заемат капитали, изискване на регистрация на фондовете с активи над 100 млн. евро и налагане на ограничения за възнагражденията в тях.

Една от клаузите пък предвижда европейските инвеститори да могат да инвестират само чрез мениджъри, регистрирани в Европа. Именно това намерение е сред основните точки от предложенията, които биват критикувани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:03 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още