fallback

Lehman Brothers се готви да възкръсне

Плановете са институцията да излезе от процедурата по банкрут и да бъде създадена нова компания за управление на активи

09:32 | 16.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания Lehman Brothers Holding обяви план, по който да се излезе от процедурата по банкрут и да бъде възстановена дейността по управление на активи. Намеренията са да бъде създадена нова компания с името LAMCO, която да се занимава с портфейла от инвестиции, който е останал собственост на Lehman.

Lehman Brothers влезе в корпоративната история като най-големия банкрут в САЩ. На 15 септември 2008 година финансовата институция, която тогава имаше активи за над 600 млрд. долара, обяви, че излиза от пазара, търсейки защита от банкрут.

За кратко време бяха разпродадени най-големите и значими поделения на банката, но останаха и доста инвестиции в недвижими имоти и финансови инструменти, които продължиха да бъдат под управлението на екипа на Lehman.

От навлизането в процедурата по банкрут голям брой хора работят за преструктурирането на Lehman Brothers, обясняват от CNBC. Според позицията на сегашните ръководители на банката и благодарение на предприетите действия на дневен ред стои удовлетворяването на всички претенции на кредиторите.

Именно това позволява излизането от процедурата по банкрут, която се води по глава 11 от закона за банкрутите в САЩ.

Съгласно предложения план обезпечените и привилегированите кредитори, както и държавата, ще получат пълния размер на дълговете, докато всички останали ще бъдат разпределени съобразно различни изчисления и квоти.

Акционерите обаче няма да получат нищо, като няма да притежават дял в новосъздадената компания.

„Твърдо вярваме, че предложеният план представлява честно икономическо решение за всички кредитори на Lehman, като чрез него ще ускорим удовлетворяването на всички“, посочва Браян Марсал, настоящ изпълнителен директор на банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още