fallback

Американските индекси се отърсиха от лошото си настроение

Пазарът започна сесията на минус, но заличи голяма част от загубите в края на търговията

22:15 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американските борсови индекси започнаха първата сесия за тази седмица на отрицателна територия, но към края на търговията успяха да заличат част от загубите.

За лекото възстановяване малко преди затварянето на пазара роля изиграха акциите на търговския гигант Wal-Mart. Те получиха подобрение на оценката си от анализатор от Citigroup вследствие на започната политика за агресивно понижаване на цените в магазините от веригата, която се опитва да спечели възможно повече потребителите в трудните икономически условия.

Към момента Wal-Mart има пазарен дял в САЩ от 20,5%, който според представения в понеделник анализ може да се покачи до 21,6% до края на годината. Подсилени от оптимистичните прогнози книжата на компанията скочиха с 2,86%.

Това помогна на Dow Jones Industrial Average да отбележи леко повишение – от 0,17% до 10 642 пункта, което е пето поредно покачване за индикатора. При Nasdaq Composite обаче бе отчетен спад от 0,26 на сто, докато S&P 500 нарасна с 0,05%.

Върху индексите натежаха загубите от представителите на енергийния сектор, след като цената на петрола приключи сесията на New York Mercantile Exchange (Nymex) под нивото от 80 долара. Барелът с доставка през април поевтиня с 1,44 долара спрямо петък до 79,80 долара.

На страната на губещите бяха и повечето финансови акции, тъй като по време на сесията беше представен дългоочакваният план за засилени регулации във финансовия сектор. Според документа големите банки минават под строгия контрол на Федералния резерв. Към централната банка освен това ще съществува нова агенция за защита на правата на потребителите на финансови услуги, която ще проверява практиките и в средноголемите банкови институции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:01 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още