fallback

Фед ще надзирава големите банки, ще бди и за правата на потребителите

След дълго очакване в понеделник беше представен планът за реформи във финансовите регулации в САЩ

21:22 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на САЩ (Федералният резерв – Фед) ще се превърне в регулатор на най-големите банки в страната, като освен това ще разполага със собствена агенция за зашита на потребителите на финансови услуги. Това е записано в представен в понеделник законопроект на сенатора Кристофър Дод, предава Ройтерс.

Проектът бе представен пред Конгреса от президента на банковата комисия в Сената като компромисно решение в усилията за реформи в банковата регулация, изисквани от президента Барак Обама и очаквани вече от много месеци.

От презентацията на Дод става ясно, че новата архитектура на финансовата регулация „ще замести неясната регулация, осеяна с опасни пропуски, с ясно очертани отговорности”.

Фед ще регулира компаниите майки на банките или на други финансови институции с активи над 50 млрд. долара. Ще може да въвежда ограничения за инвестициите на банките, които ограничения може да бъдат затягани в случаите, когато бъде преценено, че това е нужно.

По-малките банки ще бъдат надзиравани от два други и сега осъществяващи регулаторна дейност институции – Агенцията за гарантиране на банковите депозити (FDIC) и агенция към финансовото министерство.

Новата агенция за защита потребителите към централната банка пък ще може да създава правила за работа с потребителите за банките с активи над 10 млрд. долара, като освен това ще следи за спазването на новите изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:05 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още