fallback

Най-големият държавен инвестиционен фонд: Кризата продължава

Фондът на Абу Даби за първи път разкри каква доходност носи на инвеститорите си – в опит да разсее притесненията от огромните загуби от някои вложения

20:05 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Продължава да има значителна несигурност около перспективите през 2010 г.”, пише шейх Ахмед бен Зайед ал Нахаян, управляващ директор на Abu Dhabi Investment Authority (Adia) в публикуван в понеделник годишен отчет на фонда.

Adia се определя от американски медии като един от най-големите държавни инвестиционни фондове с света, докато повечето специализирани издания в Европа го определят като най-големият. По различни оценки той управлява активи на стойност между 500 млрд. и 700 млрд. долара.

Според фонда развитието и същността на стратегиите за излизане от кризата ще продължат още немалко време да имат най-важна роля в икономическите дебати и прогнози.

Шейхът смята, че възстановяването може да бъде бавно в развитите икономики, придружавано от постепенно покачване на лихвените равнища.

В портфейла на фонда влизат различни активи, сред които облигации на Citigroup, дялово участие в капитала на британското летище Гетуик, жилищни имоти в големи градове по света

В акции фондът инвестира в акции минимум 46% от активите си (поне 35% на развитите пазари) и максимум 70 на сто. Държавните ценни книжа са с дял между 10 и 20 на сто, недвижимите имоти – между 5 и 10 на сто, т.нар. алтернативни инвестиции като хеджфондове – между 5 и 10 на сто, дяловият капитал – между 2 и 8 на сто.

Притежаваният от Абу Даби фонд е създаден през 1976 г. Той за първи път разкрива подробности за инвестициите си пред широката публика, като подчертава, че има средногодишна възвръщаемост в периода 1990-2010 от 6,5% въпреки огромните загуби от инвестициите в Citigroup и други компании. Средногодишната възвръщаемост за 1980-2010 е 8 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още