fallback

Франция разкритикува Германия, иска Берлин да помогне на еврозоната

Френският финансов министър Кристин Лагард направи изненадваща критика на икономическата политика на Германия

09:44 | 15.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Френският финансов министър Кристин Лагард отправи изненадващи критики към икономическата политика на Германия. Търговският излишък на най-мощната икономика в ЕС, който се поддържа заради запазването на ниски разходи за труд, може да се окаже негативен за другите страни в еврозоната, смята тя.

В интервю за FT Лагард посочва, че Берлин трябва да помисли за насърчаване на вътрешното търсене в Германия, като по този начин можело да се помогне на страните с дефицити да подобрят конкурентоспособността си и да вкарат в ред бюджетите си.

Изказването на Лагард е изненадващо, тъй като през последните години Франция и Германия избягват да коментират макроикономическите политики и дисбаланси в рамките на еврозоната.

Лагард посочва, че не може само да се налагат изисквания за нивото на бюджетните дефицити, а трябва да има и действия за подпомагането на страните да ги спазват. От изказването на френския финансов министър се разбира, че точно това не прави Германия.

Френският министър не отхвърля създаването на кредитор от последна инстанция в рамките на ЕС по модела на МВФ, но посочва, че това не е приоритет в дневния ред. Важното сега било да се съсредоточат усилия върху Гърция, която трябва да спази поетите ангажименти със строгия си план за съкращаване на разходите.

Вместо обсъждането на договори за създаването на валутен фонд - „приключение, което може да отнеме три, четири или пет години“, еврозоната трябва да приеме закони, които да засилят дисциплината сред отделните държави, е подчертала тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още