fallback

Пекин: Инфлацията е под контрол

Според информация от централната банка на Китай обаче инфлационните очаквания постепенно се повишават

15:50 | 13.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

"Инфлацията в Китай е умерена и контролируема", е заявил китайският замесник-министър на търговията Фанг Аижинг, след като по-рано през седмицата потребителските цени в страната достигнаха 16-месечен връх.

„Има както фактори, повшаващи инфлацията, така и такива, които я подтискат”, е казал Аижинг на пресконференция в Пекин, предава Bloomberg. „Международните цени на суровините действат в посока нагоре, докато вътрешното свръхпредлагане на стоки - в обратна посока”

"Цените може да продължат да се вдигат, тъй като инфлационните очаквания постепенно се повишават", е заявил обаче Гуо Жингпинг, висш служител на централната банка.

По-рано през месеца китайският премиер Вън Дзябао постави таван от 3% на инфлацията през годината, като обеща да не затяга монетарната политика за да стимулира икономиката на страната.

Ускоряващата се инфлация, която достигна 2,7% на годишна база през февруари, може да принуди централната банка на страната да повиши лихвите за да я обуздае.

„Заложената цел от 3% инфлация през годината е реалистична и напълно постижима”, е заявил Аижинг. „В отговор на ценовите промени Китай ще предприеме съответните мерки”, е допълнил той без да пояснява.

През миналия месец инфлацията надхвърли лихвите по депозитите, създавайки „негативни реални лихви”, които уронват спестяванията на домакинствата.

Според Standard Chartered Bank Plc, Nomura Holdings Inc. и Royal Bank of Canada, Китайската народна банка може да вдигне лихвите в рамките на следващите три седмици.

През последното тримесечие на 2009 икономическият растеж на Китай се ускори до 10,7% след въвеждането на редица фискални и монетарни стимули.

„Въпреки всичко, инфлацията не е най-големият проблем на китайската икономика”, твърди Хе Кенг, заместник-председател на финансовата и икономическа комисия към местния парламент. "Вместо това страната може да бъде засегната от ново икономическо забавяне ако стимулите бъдат изтеглени преждевременно."  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:26 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още