fallback

МЕА: Търсенето на петрол в Китай расте с удивителни темпове

Според МЕА по-високите цени на петрола напоследък се дължат на растящото геополитическо напрежение в някои от големите износителки

19:37 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международната енергийна агенция (МЕА) съобщи, че търсенето на петрол в Китай расте с удивителни темпове в началото на тази година. От последния доклад на МЕА става ясно, че то се увеличава с 28% през януари в сравнение със същия месец на 2009 г., предаде BBC.

Според агенцията търсенето на петрол през тази година ще бъде подкрепено най-вече от нарастващото потребление на енергийни суровини в развиващите се страни, като половината от растежът ще бъде генериран от икономиките в Азия.

В същото време МЕА остава песимистично настроена по отношение на търсенето в развитите страни и прогнозира то да намалее с 0,3% в рамките на тази година.

МАЕ вече очаква по-голямо увеличение на търсенето на петрол в световен мащаб през тази година в размер на 1,8% до 86,6 млн. барела на ден.

Според експертите на агенцията по-високите цени на петрола напоследък се дължат на нарастващото геополитическо напрежение в някои от най-големите износителки на петрол.

Това обаче е балансирано от достатъчното количество на физическите доставки на петрол.

Производството на петрол от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се е увеличило до най-високото си ниво за последните 14 месеца през февруари, като от МЕА оценяват, че то е било в размер на 29,2 млн. барела на ден.

Новината доведе до спад в цената на енергийната суровина, която поевтинява с над 1,4% до 80,93 долара за барел на международната петролна борса в Ню Йорк.

Петролните министри на държавите от ОПЕК ще се срещнат на 17 март във Виена, като МЕА очаква, че те ще запазят сегашните си таргети за производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още