fallback

S&P повиши с една степен рейтинга на Украйна

Увеличеният рейтинг е с положителна перспектива, т.е. може да бъде повишен допълнително в краткосрочен план

15:16 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията за кредитен рейтинг Standard & Poor's е повишила суверенния кредитен рейтинг на Украйна с една степен с мотива, че спадът на политическото напрежение в страната след изборите ще спомогне за набирането на средства и за достъп до спасителни заеми, предаде АР.

В четвъртък парламентът на Украйна гласува назначаването на нов премиер – Микола Азаров, който е сподвижник на новоизбрания президент Виктор Янукович. По-късно същия ден от S&P обявиха, че повишават рейтинга на облигациите на Украйна в чужда валута на B-/C от CCC+/C.

Анализаторът на S&P Франк Джил е пояснил, че сформирането на нова управляваща коалиция и на кабинет е проправило път за по-добра политическа координация и подновяване на отношенията с Международния валутен фонд.

Миналата година Украйна получи от МВФ спасителен заем в размер на 16,4 млрд. долара. През октомври обаче фондът спря четвъртият и последен транш от заема на стойност 3,8 млрд. долара, поставяйки условие страната да реши проблема с бюджета си. През декември Украйна постигна споразумение да получи 2 млрд. долара, а останалите 1,8 млрд. останаха замразени.

Увеличеният рейтинг е с положителна перспектива, са съобщили още от S&P, което означава, че той може да бъде повишен допълнително в краткосрочен план. От агенцията очакват новото правителство да състави проектобюджета за 2010 г. и да го представи на парламента до 11 април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още