fallback

Изненадващ фалит в САЩ и затворените банки за 2009 година вече са 27

Нюйоркска банка стана поредната жертва на кризата, за пръв път фалитът дойде в работен ден

08:47 | 12.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Регулаторните органи в САЩ затвориха нюйоркската банка LibertyPointe Bank, с което бе регистриран фалит номер 27 за 2010 година. Интересното в случая е това, че Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC) прибегна до затваряне по време на работната седмица за пръв път от доста време.

Информацията гласи, че банката е затворена в четвъртък заради религиозни особености на повечето от нейните служители, които са предимно ортодоксални евреи. Като цяло финансовата институция е обслужвала еврейската общност в района си, се казва в материал на Wall Street Journal.

По правило FDIC обявява банковите фалити в петък вечерта, за да може до следващия понеделник друга банка да поеме контрола над операциите на провалилата се финансова институция.

Още по-впечатляващ е фактът, че LibertyPointe Bank става първата банка от финансовата столица на САЩ Ню Йорк, която е затворена от началото на кризата досега.

Банката е доста малка по размер, като е разполагала с едва три офиса, депозитна база от 209,5 млн. долара и активи за 209,7 млрд. долара. По оценки на FDIC обаче фалитът ще струва на застрахователния фонд 24,8 млн. долара.

От FDIC обявиха още, че дейността на LibertyPointe ще бъде поета от Valley National Bank, Ню Джърси, която ще придобие всички депозити и почти всички активи. От фонда обаче са се съгласили да поделят евентуалните загуби върху кредитния портфейл от 181,5 млн. долара, добавя вестникът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:08 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още