fallback

Гърция отново стачкува

Засегнати са самолетни полети, училища и болници са затворени за 24-часовата стачка

11:06 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

В Гърция днес се провежда трета обща стачка на държавните служители в рамките на месец, свикана от двата най-големи синдиката в страната, предаде ВВС.

Засегнати са самолетни полети, училища и болници са затворени за 24-часовата стачка.

От правителството са обявили, че разбират общественото недоволство от увеличаването на данъците и съкращенията на заплатите, но че няма да отстъпят и да се откажат от планираните реформи.

Обявяването на мерките миналия месец предизвика поредица стачки и демонстрации. Последната стачка беше на ръководителите на въздушния трафик, като заради нея въздушното пространство на Гърция остана затворено за 24 часа. Към стачката се присъединиха и служителите от морския транспорт.

Към днешния протест се очаква да се присъединят и полицаи, пожарникари и митнически служители.

В Атина и Солун днес няма да се движат автобусите и трамваите.

От профсъюзите твърдят, че мерките на правителството ще засегнат само по-бедната част от населението и ще утежнят икономическите проблеми на страната.

Сред противниците на стачките е Димитрис Даскалопулос, ръководител на асоциация на работодателите в Гърция. В първото си публично обръщение по въпроса той заяви, че правителството няма друга алтернатива, освен да реформира страната, и обвини стачкуващите, че искат да се поддържат плачевните условия, които са принудили Гърция да се обърне за милостиня от чуждестранните пазари.

В края на миналата седмица Атина преживя най-сериозните протести от началото на кризата, докато парламентът обсъждаше и гласуваше проекта за новите мерки. Протестиращите хвърляха камъни пред сградата на парламента, а полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:26 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още