fallback

Акциите на фалирала банка – любима игра за пазарните спекуланти

Книжата на Washington Mutual са поскъпнали с 1760% за последната година и са чест обект на спекулативни игри

13:13 | 11.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Добрите спекуланти винаги намират пролука да направят по някой евтин залог, който може да се окаже печелившият им лотариен билет. Класически пример за това са акциите на фалиралата американска банка Washington Mutual, която вече е по-известна като най-големият фалит в банковата история на САЩ.

Акциите на банката са се превърнали в любимо поле за изява на спекулантите, като през последните 12 години те са поскъпнали с впечатляващите 1 760%. Само през последния месец книжата на Washington Mutual са повишили цената си с над 180 на сто, предава CNBC.

Търговия с акциите на Washington Mutual се осъществява въпреки съществуването на банката като истинска компания – фантом. Тя няма активи, няма и бизнес, тъй като дейността й бе погълната от JPMorgan Chase.

Въпреки ръста от 1 760 на сто е важно да се посочи, че спекулацията с подобни акции е като игра с огъня. Хубаво е да се помни, че при първоначалното обявяване на банкрута цената на акциите беше 2,26 долара за брой. През 2003 година пък една акция от капитала на Washington Mutual беше 46 долара.

Сега, въпреки поскъпването, акциите на бившата банка струват по около 44,5 цента.

Надеждата на спекулиращите с акциите на Washington Mutual е свързана със съдебните битки, които се водят за правата на обикновените акционери. Вероятността от решение, което да донесе печалба на притежателите на дял от банката засега е доста малка, тъй като първо трябва да бъдат удовлетворени претенциите на облигационерите и привилегированите акционери.

Не по-слабо активна е търговията и с акции на някогашния титан на Wall Street Lehman Brothers. Книжата на банката, чийто фалит срина финансовите пазари по света, са поскъпнали с 432 на сто за последната година. Само през последния месец пък те са повишили цената си със 135 на сто.

Илюстрация на интереса към книжата на двете банки дава изтъргуваният обем, който при Washington Mutual се доближава до този на Bank of America например. Макар да се търгуват извън борсово, на гише, само във вторник бяха прехвърлени 141 млн. акции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още