fallback

Над американската икономика отново надвисват тъмни облаци

Ръстът на икономиката ще се забави значително през следващите месеци, безработицата в няколко щата чупи рекорди

19:26 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Очакванията за развитието на американската икономика отново започват да се влошават, като сред икономистите цари консенсус за това, че икономическият ръст ще се забави значително през следващите месеци. Това ще накара Федералния резерв да се въздържи от промяна на лихвения процент преди последното тримесечие на годината.

Такива са нагласите сред над 70 икономисти, анкетирани от Ройтерс. Въпреки всичко обаче те очакват еъст от 2,9 на сто на американската икономика през тази година. Това е доста под ръста от близо 6 на сто, отчетен през последното тримесечие.

Прогнозите са, че Фед ще затегне монетарната политика, като през последното тримесечие може да се очаква, че основната лихва ще бъде вдигната до 0,75 на сто. В средата на следващата година пък нагласите са за лихвен процент от 1,5 на сто.

Потребителските цени през настоящата година вероятно ще нараснат с 2,1 на сто през 2010 година, посочват анализаторите.

Други данни, публикувани днес, показват, че през януари безработицата е нараснала в цели 30 от американските щати, като в пет от тях е отчетен рекорд. В Калифорния например безработицата е била на невижданото досега ниво от 12,5 на сто, подобна е и ситуацията в Южна Каролина – 12,6 на сто.

През първия месец на годината, когато бе отчетен спад на безработицата до 9,7 на сто, показателят реално се е понижил в едва девет от американските щати. Това отново връща мрачните нагласи за пазара на труда в САЩ, който през последните месеци се следи под лупа от пазарните участници.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още