fallback

Минният сектор изведе борсите в Европа до ръст

Индексите на Стария континент напреднаха, като основното повишение дойде след старта на търговията в САЩ

19:03 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа успяха да завършат днешната сесия с повишения, като позитивният сентимент се засили основно заради зеления старт на търговията в САЩ. По-рано сесията вървеше без съществени движения по подобие на начина, по който мина сесията в Азия.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 напредна с 0,6 на сто до 258,24 пункта, а сред основните печеливши днес се наредиха представителите на добивния сектор. Като цяло търговията от началото на новата седмица не е особено активна, тъй като липсват съществени икономически новини, които да дадат посока на пазара.

Днес сесията протече благоприятно за представителите на добивния сектор, тъй като данни от Китай показаха силен ръст на вноса. Това вдъхна доверие, че страната ще продължи силното си развитие, от което печелят производителите на суровини.

Пазарната капитализация на Anglo American нарасна с 2,35 на сто, а акциите на Rio Tinto поскъпнаха с 1,8 на сто.

На национално ниво днес британският индекс FTSE 100 се повиши с 0,7 на сто до 5 641 пункта, а немския DAX напредна с 0,84 на сто до 5 937 пункта. Във Франция пък САС 40 добави 0,8 на сто до 3 941 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още