fallback

Португалия успешно пласира облигации и показа, че отново печели доверие

Реализираната емисия бе по-голяма от очакваното, а лихвата бе дори по-малка спрямо предходната

17:45 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Португалия постигна успех с пласирането на облигационната си емисия днес, като дори успя да продаде по-голямо от планираното количество облигации. Това показва, че страната отново започва да печели доверието на инвеститорите, което бе поизчезнало заради бюджетните проблеми на Гърция.

През последните седмици пазарите показаха известно недоверие към Португалия заради високия бюджетен дефицит от 9,3 на сто, но след обсъждането на план за съкращаване на държавните разходи инвеститорите гледат с по-добро око на страната.

Пласираната днес емисия бе в размер на 990 млн. евро, макар първоначалните намерения да бяха за 750 млн. евро, пише Market Watch. Облигациите са с матуритет през 2021 година и имат средна доходност от 4,171 на сто.

Тази доходност е по-ниска от доходността по португалските облигации с матуритет през 2023 година. Те се търгуват при доходност от 4,416 на сто.

Признак на връщането на доверието към страната е и свиването на премията, с която се търгуват десетгодишните португалски облигации в сравнение с държавните ценни книжа на Германия. Днес тя се понижи до 1,13 процентни пункта, след като вчера беше 1,17 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още