fallback

Анализатор: Светът е в началото на икономически цикъл с висока инфлация

Централните банки трябва да пуснат инфлацията в системата, за да може кризата да бъде преодоляна

17:20 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Глобалната икономика навлиза в следващия си „суперцикъл” и това ще доведе до генериране на инфлация, която ще помогне за излизането от кризата. Подобни суперцикли включват силен ръст в цените на суровините и последващо пукане на балон.

Именно в настоящия момент САЩ се намират в началото на подобен период и се очаква силна инфлация, която да доведе до остър ръст в цените на активите. Такова е мнението на ръководителя на поделението за инвестиции с фиксиран доход в компанията на Нуриел Рубини RBG Capital Арун Мотиейни, предава CNBC.

„Насочили сме се към свят на инфлация, тъй като имаме голяма задлъжнялост – в американската икономика, при домакинствата и във финансовия сектор”, посочва Мотиейни.

Според него инфлацията вероятно ще повлече нагоре и цените на други американски активи като например акциите на фондовата борса.

Самите централни банки трябва да започнат да „пускат инфлацията в системата”. В противен случай, при дефлационен натиск, напрежението върху икономиката би било много по-голямо, а последствията – по-тежки.

„Навсякъде ще има инфлация, като тя ще дойде чрез слабостта на долара”, категоричен е Мотиейни и допълва, че дори в другите части на света трябва да се стигне до инфлация, за да може да се отстранят проблемите от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:50 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още