fallback

ОПЕК вдигна прогнозата си за добива на петрол през 2010 г.

ОПЕК предупреди, че търсенето на петрол ще зависи силно от правителствената подкрепа за икономиката

16:52 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) съобщи днес, че ще трябва да добива повече петрол през тази година, отколкото се е смятало досега, за да може да отговори на търсенето. ОПЕК доставя около 40% от енергийната суровина, която се потребява годишно, предаде Bloomberg.

Членовете на ОПЕК ще трябва да произвеждат 28,94 млн. барела петрол на ден, за да могат да отговорят на търсенето. Това е със 190 хил. барела повече в сравнение с прогнозата от февруари. Следващата среща на ОПЕК ще се състои на 17 март във Виена, като тогава ще се обсъдят квотите на производство.

Освен това в своя последен доклад ОПЕК увеличава прогнозата си за потреблението на суров петрол в световен мащаб през 2010 г. със 120 хил. барела на ден до 85,24 млн. барела на ден. Това е с 880 хил. барела дневно повече от 2009 г. и с 80 хил. повече спрямо прогнозата, направена през февруари.

Увеличението на търсенето ще е най-силно изразено в развиващите се икономики, като ще зависи до голяма степен от темпото, с което икономиката се възстановява. Освен това ОПЕК предупреди, че търсенето на петрол ще зависи до голяма степен и от правителствената подкрепа за икономиката.

Около 90% от всички правителствени приходи на 12-те страни, които членуват в ОПЕК, идват от износа на петрол. Организацията не е променяла своите квоти за производство от края на 2008 г., когато заради драстичния спад в цената на петрола до 32 долара за барел те бяха съкратени с 4,2 млн. барела на ден.

Американският лек суров петрол с доставка през април поевтинява с 0,2% до 81,37 долара за барел днес, като през последните 12 месеца цената му се е вдигнала със 75 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още