fallback

Китай отчете неочакван спад на търговския излишък

Силен ръст на износа през февруари е довел до свиване на излишъка в търговския баланс почти наполовина

09:18 | 10.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Излишъкът по търговския баланс на Китай отбелязва значителен спад през февруари, като се свива почти наполовина спрямо предходния месец. С основна заслуга за това е голямото увеличение на вноса в китайската икономика, показват официалните данни.

Търговският излишък на Китай през февруари е в размер на 7,6 млрд. долара, след като месец по-рано той бе на ниво 14,2 млрд. долара. Предварителните очаквания на анализатори, цитирани от Ройтерс, бяха за излишък в размер на 8 млрд. долара.

Статистиката показва, че спрямо февруари миналата година има голямо повишение както при вноса, така и при износа. Вносът е нараснал с 44,7 на сто, което показва все по-увеличаващото се вътрешно търсене, докато износът е нараснал с 45,7 на сто.

Силният ръст на износа вероятно ще доведе до нов натиск върху Китай по посока промяна на валутния режим и поскъпване на местната валута. Подобни призиви са често срещани през последната година, тъй като Пекин е фиксирал валутата си на ниво от около 6,82 юана за долара и това продължава вече близо две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още