fallback

Строс-Кан: Трябва да сме готови за следващата криза

Възстановяването на световната икономика може да отслаби натиска върху лидерите да работят заедно, опасява се шефът на МВФ

17:09 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Светът трябва да се подготви за следващата икономическа криза, въпреки че започва да се възстановява от сегашната рецесия, смята директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан.

По време на среща със студенти в университет в Йоханесбург Строс-Кан е изразил опасенията си, че възстановяването на световната икономика може да отслаби натиска върху лидерите да работят заедно и да се стремят към реформи като по-строга регулация и надзор на финансовите пазари.

„Консенсусът е по-силен, когато се страхувате“, е казал директорът на МВФ. „Сега консенсусът със сигурност не е толкова силен, колкото беше преди шест месеца“.

Бившият френски финансов министър е подчертал, че не може да прогнозира кога ще е новата криза и каква ще е тя, но е бил категоричен, че следващи кризи ще има.

В последния си доклад за перспективите пред световната икономика от фонда прогнозират ръст от 3,1 на сто през 2010 г., но предупреждават, че безработицата ще продължи да расте.

„Не бих казал, че кризата е приключила. Бих казал, че сме вероятно във втория етап на кризата“, е казал още Строс-Кан.

През 2010 г. икономическата политика трябва да се фокусира върху създаването на работни места, особено в сектора на малкия бизнес, е подчертал Строс-Кан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:39 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още