fallback

Гърция търси подкрепа от САЩ срещу спекулантите

Премиерът Папандреу обвинява спекулантите за голяма част от повишаването на разходите за финансиране на Гърция от финансовите пазари

10:23 | 09.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу ще настоява президентът Обама да помогне на Европа в борбата й с „безпринципните спекуланти“, които разклащат финансовите пазари и създават опасност от нова глобална финансова криза, предава Bloomberg.

„Европа и Америка трябва да кажат стига на онези спекуланти, които се интересуват единствено от незабавна възвръщаемост, без да държат сметка за макроикономическите последици“, е заявил Папандреу вчера.

Папандреу ще се срещне днес с президента Обама и финансовия министър Тимъти Гайтнър в първата си визита в САЩ, след като бе избран на поста.

„Ако кризата в Европа се разпространи, тя може да породи нова глобална криза с толкова тежки последици, колкото и онази, която тръгна от щатите преди две години“, е казал гръцкият премиер.

Папандреу и други европейски лидери обвиняват спекулантите за голяма част от повишаването на разходите за финансиране на страната от финансовите пазари.

Президентът на Франция Никола Саркози и германският канцлер Ангела Меркел наскоро обявиха подкрепата си за Гърция в борбата й срещу спекулациите.

Папандреу посочи като особено деструктивни суаповете, защитаващи срещу неплатежоспособност на Гърция. Той ги оприличи на възможността някой да застрахова срещу пожар къщата на съседа си в своя полза и след това да я запали, за да получи обезщетението.

Според германския финансов регулаторен орган BaFin обаче засега няма доказателства за масирани спекулации със суапове срещу гръцките облигации.

„Гърция в момента може да се финансира на два пъти по-висока лихва от останалите членки на ЕС“, е казал Папандреу. „Когато вземаме назаем 5 млрд. евро за пет години, ние трябва да платим със 725 млн. евро повече лихви, отколкото би платила Германия“.

В опит да убеди ЕС и инвеститорите в сериозните намерения на правителството си да намали настоящия бюджетен дефицит от 12,7%, Папандреу обяви през миналата седмица пакет от мерки, който цели да помогне на Гърция да спести 5 млрд. евро.

Страната трябва да погаси през април и май задължения за 20 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още