fallback

Рискът на пазара на облигации най-нисък от шест седмици

Новините около Гърция и Дубай водят до намаляване на рисковите премии по повечето емисии

16:15 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на защитата срещу корпоративен банкрут на дружество, емитирало облигации, се понижава до най-ниската си стойност за последните шест седмици днес. Това е сигнал, че рискът намалява и премиите за защита стават по-малки.

Понижаването на риска се вижда от данните за движението на Markit iTraxx Crossover Index, който следи представянето на 50 облигационни емисии в Европа. Повечето от компонентите на индекса са с висока доходност, което означава, че се приемат за по-рискови от пазарните играчи.

Стойността на индекса днес се понижава с 10 базисни пункта до 415 пункта, предава Bloomberg. Подобна тенденция се наблюдаваше по-рано и на пазара в азиатско-тихоокеанския регион.

Повод за спадане на напрежението днес дават новините около Гърция и най-вече категоричното намерение на Франция да се намеси с помощ в случай на необходимост. Около еврозоната има и друга съществена новина, която е свързана с планове за създаване на собствен кредитор от последна инстанция по подобие на Международния валутен фонд.

Позитивни новини идват и от Дубай, където фондът Dubai World е все по-близо до преструктуриране на дългове за 26 млрд. долара. Преди няколко месеца фондът обяви, че спира да обслужва задълженията си, което доведе до сериозно напрежение на финансовите пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:24 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още