fallback

AIG продава животозастрахователно звено за 15,5 млрд. долара

По-голямата част от средствата ще се използват за погасяването на дълга на AIG към държавата

15:18 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Най-голямата американска застрахователна компания AIG продължава да разпродава свои активи, за да може да събере средства, с които да се изплати окончателно на щатското правителство. В края на 2008 г. AIG получи заем от държавата за 85 млрд. долара, припомня Bloomberg.

Следващата стъпка в тази посока ще бъде продажбата на животозастрахователното звено на AIG в Азия – American Life Insurance (Alico). То ще бъде закупено срещу сумата от 15,5 млрд. щатски долара от MetLife, която е най-голямата животозастрахователна компания в САЩ.

MetLife ще плати 6,8 млрд. долара в брой, а останалите 8,7 млрд. ще са под формата на ценни книжа. За последната година AIG продаде повече от 20 от своите подразделения като част от стратегията си да се преструктурира и да се издължи на американските данъкоплатци.

Около 9 млрд. долара от продажбата на Alico ще отидат за погасяването на дълга на AIG към държавата. Компанията оперира в повече от 50 държави по целия свят, включително Япония, някои части на Европа, Южна Америка, Карибския басейн, както и страните от Близкия изток.

Alico има повече от 20 млн. клиенти и 12 500 служители. Компанията реализира оперативна печалба след данъчно облагане от 1,3 млрд. долара през 2008 г. Животозастрахователната компания управлява активи за 89 млрд. долара към края на 2008 г.

MetLife планира да емитира обикновени акции, за да си набави средствата за паричната част от сделката.

AIG може да остане една от най-големите застрахователни компании в САЩ и след разпродажбата на свои активи заради голямата популярност на нейното пенсионно и имуществено застраховане. АIG се конкурира на пазара с Travelers и компанията Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:55 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още