fallback

Липсата на кеш в американските фондове поставя бъдещия ръст под въпрос

Данните показват, че потенциалът за растеж на пазара на акции е в голяма степен изчерпан

13:19 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските взаимни фондове, инвестиращи в акции, са с най-малък процент на кеш в активите си от 2007 насам, предава Bloomberg.

През януари делът на кеша е паднал до 3,6% спрямо 5,7% година по-рано, сочат данни на Investment Company Institute. Това е най-големият спад на показателя за последните 18 години.

В момента мениджърите разполагат със свободни средства в размер на 172 млрд. долара.

Последният път, когато мениджърите държаха толкова малък процент кеш бе през септември 2007, месец преди широкият индекс S&P 500 да започне 57%-ен спад, показват данните на Bloomberg.

Индексът е губил средно по 16% през последните три пъти, в които мениджърите са започвали да увеличават резервите си от кеш. Причината за това е, че кешът често се увеличава благодарение на разпродажби. В настоящата ситуация, когато резервите са достигнали обратния полюс, се предполага, че потенциалът за растеж е изчерпан.

Според инвестиционната компания Parnassus Investments ръстът на акциите ще намалее след като през изминалата година S&P 500 се повиши с 23%. За последните 12 месеца пък той е нараснал с 67% в една забележителна година за щатските борси.

„Това не е червен семафор, но е мигащо жълто, което предупреждава, че най-силната част от оживлението на пазара вероятно е отминала“, твърди Джером Додсън, управляващ 3,6 млрд. долара за Parnassus Investments.

Според него през тази година S&P 500 ще нарасне с между 6% и 9%. „Няма чак толкова много покупателна сила на пазара“, смята той.

От друга страна обаче акциите могат да получат подкрепа от инвеститорите на паричния пазар. На него в момента са вложени 3,2 млрд. долара, част от която може да се пренасочи към фондовия пазар с нарастване на доверието в икономиката.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още