fallback

Федералният резерв на САЩ ще повиши лихвите до шест месеца

Повишението ще бъде с между четвърт и половин процентен пункт, сочи проучване сред икономисти

10:24 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ вероятно ще повиши основната си лихва в рамките на шест месеца с между четвърт и половин процентни пункта, според проучване на National Association of Business Economics (NABE), цитирано от Ройтерс. 

Според изследването, провеждано на всеки шест месеца, повечето икономисти от NABE намират настоящата почти нулева лихва на Фед за подходяща. Все повече от тях обаче мислят, че тя е твърде стимулираща.

„Мнозинството смята, че повишение на лихвите през следващите шест месеца е както вероятно, така и удачно“, е заявил президентът на NABE Лин Рийзър.

Според Фед високата безработица и ниската инфлация оправдават поддържането на лихвите на извънредно ниски нива за продължителен период.

Данните обаче показват, че икономиката постепенно се възстановява и според някои ръководители на Фед резервът трябва да започне да подготвя пазарите за затягане на финансовите условия.

Икономистите, интервюирани от NABE, смятат, че преустановяването на покупките на ипотечни ценни книжа от страна на Фед ще доведе до увеличаване на лихвите по ипотечните заеми със средно 42 базисни пункта. Програмата, на стойност 1,25 трлн. долара, ще бъде преустановена в края на месеца.

44% от интервюираните са убедени, че неадекватният регулаторен надзор е бил основната причина за дълбоката финансова криза, довела страната до болезнена рецесия.

Повечето от тях мислят, че ограничаването на регулаторните функции на Фед, както предлагат някои законодатели, ще направи централната банка по-малко ефективна в провеждането на монетарната политика.

Нарастващ дял (44%) намират фискалната политика за правилна, най-високият процент от 2007 г. Мнозинството обаче смята, че допълнителни финансови стимули не са необходими.

Почти 80% от икономистите са заявили, че дългосрочният бюджетен дефицит на САЩ може да намали способността на страната да заема средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:37 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още