fallback

Отмина една забележителна година в историята на щатските борси

През тази седмица се навършва годишнина, откакто Dow Jones стигна най-ниското си ниво за последните 12 години

10:06 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

През тази седмица се навършва една година, откакто щатските фондови борси удариха своята най-ниска точка за последните 12 години. Индексът на най-големите и активно търгувани щатски акции Dow Jones IA падна до 6 547 пункта на 9 март 2009 г., след което се повиши с 60% и приключи миналата седмица на ниво от 10 5660 пункта.

Широкият S&P 500 е добавил 67% към стойността си за същия период, а още по-впечатляващ е ръстът на индекса, обединяващ компаниите на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, който се е повишил с 80% над миналогодишното си дъно. Всичко това прави изминалите 12 месеца едни от най-забележителните в историята на щатските борси.

Въпреки това инвеститорите в акции остават предпазливи в своите очаквания за възстановяването на щатската и световната икономика. Освен това силното рали на пазарите на ценни книжа през последната година бе подхранено до голяма степен от ниските лихвени проценти и експанзивната парична политика на централните банки по целия свят.

Ето защо първите знаци за затягане на паричната политика в САЩ и Китай, в комбинация с фискалната криза в Европа, разклатиха стремителното движение нагоре на щатските индекси в началото на тази година. Освен това равносметката показва, че въпреки засилването на борсовия оптимизъм, за последните десет години индексите са на червено.

Широкият индекс S&P 500 Се повиши с 23% през 2009 г., но е паднал с близо 20% под стойността си от март 2000 г. Nasdaq Composite скочи с 44% през миналата година, но е изгубил близо 53% за последните десет години. Единствено Dow Jones IA е на положителна територия с повишение от 2% спрямо 2000 г., а през 2009 г. нарасна с 19 на сто.

Малкото икономически данни от тази седмица могат да разколебаят още повече инвеститорите, ако покажат, че възстановяването на щатската икономика е по-бавно от очакваното. Във вторник излиза индексът на икономическото доверие на IBD/TIPP, за който се очаква да се повиши през март - сигнал за подобряване на потребителските нагласи.

След това в сряда излизат данните за безработицата в САЩ по отделни щати, както и тези за запасите на търговците на едро през януари и седмичните данни за запасите от суров петрол през миналата седмица. В четвъртък идва ред на данните за новите молби за помощи при безработица, за които се очаква да се понижат за трета поредна седмица.

В четвъртък излизат и данните за търговския дефицит, износа и вноса на САЩ през януари. Анализатори прогнозират, че отрицателното салдо по търговския баланс на страната ще се увеличи до 41 млрд. долара през януари спрямо дефицит от 40,2 млрд. долара за декември.

Седмицата ще завърши с данните за продажбите на дребно през февруари, които се очаква да нараснат с 0,2% на месечна база. Тогава се публикува и предварителната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет, за който се очаква да се повиши до 74 пункта през март главно заради стабилизирането на пазара на труда в САЩ.

Данните от миналата седмица показаха, че съкращенията в частния сектор са продължили да намаляват и през февруари. Това повиши Nasdaq Composite до най-високото му ниво от началото на септември 2008 г., малко преди банката Lehman Brothers да фалира. Dow и S&P 500 остават малко под най-високите си нива за тази година, които достигнаха в края на януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:09 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още