fallback

Никола Саркози: Готови сме да спасим Гърция

Френският президент смята, че това е нужно, за да бъдат наказани спекулантите

08:56 | 08.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на Франция Никола Саркози обяви, че еврозоната е готова да спаси Гърция в случай, че правителството на страната не успее да се справи с борбата срещу фискалния си дефицит.

Като основна причина за евентуалното спасяване Саркози изтъкна острата атака от страна спекулантите срещу Гърция, предава Bloomberg.

“Искам да бъда много ясен: в случай, че би било необходимо, страните от еврозоната биха изпълнили своя дълг“, заяви Саркози след срещата си с гръцкия премиер Георгиус Папандреу вчера.

„Не може да има съмнения в тази насока“, посочи Саркози и добави, че макар Гърция да няма нужда от помощ в момента, еврозоната „има необходимите инструменти, готова е и е решена“ да се намеси в случай на нужда.

Изказването на Саркози е най-силно изразената политическа позиция за подпомагане на Гърция до момента. Френският президент е твърдо решен да бъдат взети мерки срещу пазарните спекуланти, които оказват силен натиск върху еврото.

„Спекулантите, а и пазарите като цяло, трябва да знаят, че солидарността означава нещо и че ако има проблем, ние ще действаме. Колкото по-рано и колкото по-твърдо заявим това, толкова по скоростно ще решим проблемите, уверен е Саркози.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още