fallback

Данните за заетостта дадоха положителен импулс на щатските борси

Индексите напредват с около 1% след новината, че безработицата в САЩ остава 9,7% за втори месец

17:38 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Последната за тази седмица борсова сесия на Wall Street започна с повишения за трите основни индекса, след като пазарът на труда в най-голямата икономика на света показа признаци за стабилизиране през февруари. Безработицата в страната остава на ниво от 9,7% за втори пореден месец, а броят на лицата, ангажирани в неселскостопанските отрасли на икономиката, намаля по-малко от очакваното с 36 хил.

Правителствените данни за заетостта в неселскостопанските отрасли са сред най-важните ориентири за състоянието на щатската икономика. Те показват какъв е броя на работната ръка, която участва в създаването на брутния вътрешен продукт (БВП) по сектори. Това на свой ред е източник на информация за бъдещото потребление, а потребителските разходи са източник на две трети от БВП на страната.

Индексът на 30 най-големи и активно търгувани акции на щатските фондови борси – Dow Jones IA – се повишава с 0,8% до 10 529 пункта един час след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва с 1% до 1 134 пункта, воден от финансовите и енергийните компании. Индексът Nasdaq Composite, който обединява всички компании, търгувани на борсата NASDAQ, се повишава с 1,1% до 2 318 пункта.

Вчерашната търговия донесе повишения на трите основни индекса, въпреки че подобно на всички сесии през тази седмица, и тя се отличи с голяма волатилност. В четвъртък Камарата на представителите в Сената реши да внесе промени в законопроекта, предложен от администрацията на Барак Обама, който предвижда мерки на стойност 15 млрд. долара за разкриването на нови работни места, предаде CNN.

Акциите на най-голямата американска застрахователна компания AIG поскъпват с 2,5% до 27,38 долара на Нюйоркската фондова борса след новината, че AIG планира да продаде останалите 14% от капитала на презастрахователната компания Transatlantic Holdings. Това е поредната продажба на активи от страна на AIG, която се опитва да привлече средства, с които да се изплати на правителството за получения в края на 2008 г. заем от 85 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:03 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още