fallback

Втори седмичен ръст на азиатските борси, начело с Индия

На борсата в Мумбай BSE 500 скочи с 4,2% на седмична база заради засиления интерес на чуждестранни инвеститори към индийските акции

12:37 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петъчната сесия, както и изминалата седмица, донесе силни повишения на фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион, след като притесненията на инвеститорите от затягане на паричната политика в Китай и САЩ, както и тревогите им около фискалната криза в Гърция, постепенно утихнаха.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши за втора поредна седмица, като се издигна с 2,2% над нивото си на затваряне от миналия петък. Днешната сесия му донесе ръст от 0,9% до 120,82 пункта, по данни на Bloomberg.

Най-добре през изминалите пет борсови сесии се представи фондовата борса в Индия, където широкият индекс BSE 500 скочи с 4,2% на седмична база, а индексът на сините чипове BSE Sensex 30 се повиши с 3,6%. Само в рамките на последните три сесии чуждестранни институционални инвеститори са купили индийски ценни книжа за близо 800 млн. долара.

Финансовите компании на борсата в Мумбай, заедно с тези от енергийния и добивния сектор, са обект на най-голям интерес от страна на инвеститорите през тази година. Техният борсов оптимизъм е отражение на очакванията, че индийската икономика ще расте с бързи темпове, които могат да изпреварят темпото на растеж на Китай през следващите години.

Поевтиняването на йената спрямо всички 16 най-търгувани валути подкрепи компаниите износителки на Токийската фондова борса, защото прави продуктите им по-конкурентни на външни пазари. Индексът на сините чипове Nikkei 225 се повиши най-силно сред всички индекси в региона днес, като добави 2,2% до 10 368,96 пункта и увеличи преднината си от началото на седмицата до 2,4%.

За силния скок на борсата в Токио днес допринесоха и спекулации, че Японската централна банка може да разхлаби допълнително паричната си политика след срещата на нейното ръководство в средата на този месец.

На борсата в Южна Корея Kospi се повиши с 1% до 1 634,57 пункта и отчете седмичен ръст от 2,5%. В Тайван Taiex нарасна с 1,3% до 7 666,26 пункта и записа увеличение от 3,1 на сто от началото на тази седмица. На борсата в Сидни S&P/ASX 200 се повиши с 0,4% до 4 767,20 пункта и по този начин записа повишение за четвърта поредна седмица в рамките на 2,8 на сто.

Единствено пазарите на ценни книжа в Китай и Филипините приключиха седмицата на отрицателна територия, като Shanghai Composite се понижи с 0,7% на седмична база до 3 031 пункта, а филипинският индекс PSEi отстъпи с 0,3% до 3 034 пункта.

Днес стана ясно, че китайското правителство очаква бюджетен дефицит от 1,05 трлн. долара за тази година главно заради големите разходи за строителство на жилища за бедните и за развитие на селските региони в страната. Китайската икономика нарасна с 8,4% през изминалата година, а за тази се очаква ръст от 9,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:21 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още