fallback

ЕС търси правна възможност за спасяването на Гърция?

ЕК е поканила за разговори регулатори, централни банки и рейтингови агенции за разговори по темата

12:14 | 05.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз (ЕС) все по-настойчиво търси правна възможност за спасяването на Гърция. Това се вижда от действията на Европейската комисия (ЕК), която е поканила за разговори представители на регулаторни органи, централни банки, рейтингови агенции, мениджъри и брокери, съобщава CNBC.

Целта на разговорите е обсъждане на фундаментите на пазара на суапове за защита от банкрут (credit default swap). Очаква се като следствие от разговорите да се стигне до проект на директива за регулация на този пазар, както и на деривативния пазар като цяло.

Макар официалната информация от страна на ЕК да е, че се организира напълно неформална техническа среща, политическите наблюдатели не смятат така. Според мнозина Брюксел се подготвя за доста по-радикални действия.

Намеренията на ЕС са да бъде намерен начин за спасяване на Гърция, който обаче да не доведе до облагодетелстване на спекулантите. Според специалисти, на които се позовава CNBC, срещата е първата стъпка от обявяването на война на спекулирането срещу държави.

Така може да се стигне до създаване на цялостен режим, по който да се помага на страните членки, какъвто към настоящия момент липсва. Основен принцип на правото на ЕС в момента е това, че общността не може да поема задължения или да подпомага отделни правителства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:57 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още