fallback

И португалските държавни служители на стачка заради бюджетните съкращения

Властите планират тази година да замразят заплатите на държавните служители

12:51 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Всеобща еднодневна стачка провеждат днес държавните служители в Португалия, съобщи Итар-Тасс. Основната причина за стачката е намерението на властите тази година да замразят заплатите на държавните служители заради големия бюджетен дефицит на страната.

В края на януари премиерът на Португалия Жозе Сократес представи плановете на правителството за съкращаване на разходите през 2010 година, които се определят като важен ход с оглед на високия бюджетен дефицит, двойно по-голям от допустимите 3% за страните от еврозоната.

През последните месеци пазарни анализатори сочат именно Португалия като следващия член на еврозоната след Гърция, който ще изпадне в тежка ситуация заради големия си бюджетен дефицит.

В стачката днес в Португалия участват и общинските служители по чистота, както и шофьорите от градския транспорт.

Най-силно почувстваха протестите пациентите на държавните болници, където от полунощ дежурят само екипи на „Бърза помощ“.

От синдикатите заявяват, че „стачката би трябвало да накара правителството да се замисли“ върху проблемите на държавните служители.

От правителството обаче коментират, че стачката се провежда по средата на преговорния процес със синдикатите, когато предстои да се обсъдят още много важни неща, и протестите няма да окажат влияние на позицията на правителството.

В Гърция днес държавните служители също протестират заради замразените заплати и пенсии с цел намаляване на високия бюджетен дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още