fallback

Гърция пуска 10-годишни облигации с доста висока доходност

Според информация на банкери, запознати със ситуацията, доходността ще бъде около 6,5%

12:02 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция започва с продажбите на десетгодишни облигации, след като вчера в страната бе обявен план за значително орязване на разходите с цел ограничаване на бюджетния дефицит. С това правителството се стреми да си върне доверието на инвеститорите, които се отдръпнаха от финансовите пазари в страната.

Очаква се цената на облигациите да бъде такава, че да донесе доста сериозна доходност на инвеститорите, като прогнозите са тя да възлезе на около 6,5 на сто, съобщават пред Bloomberg запознати със ситуацията, пожелали анонимност.

За сравнение, доходността на сега съществуващата емисия, която е с падеж през юли 2019 година, предлага доходност от 6,1 на сто.

Заради планирания аукцион цената на инструментите, позволяващи защита на инвеститорите при банкрут на Гърция, се повиши за пръв път от седмица. Суаповете за защита от банкрут днес се търгуват с 11 базисни пункта по-скъпо.

Сред предвидените мерки за борба с дефицита са увеличение на акцизите върху тютюневите изделия и алкохола, ограничаване на възнагражденията в публичния сектор и други. Планът е бюджетният дефицит, който в момента е размер на 12,7 на сто, да бъде свит до около 4 на сто в края на годината.

Гръцкото правителство трябва да продаде облигации за 53 млрд. евро тази година, за да покрие нуждите си от финансиране, добавя агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още