fallback

Държавните служители в Гърция на протест днес, на 16 март – нова стачка

Вчера правителството обяви план за увеличаване на данъците и съкращаване на разходите с цел спестяване на 4,8 млрд. евро

09:53 | 04.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Държавните служители в Гърция ще излязат днес на протестно шествие срещу обявения вчера от правителството план за съкращаване на разходите, а за 16 март е обявена 24-часова стачка по призив на синдиката на работниците в публичния сектор, съобщават гръцките медии.

Одобреният от правителството план включва увеличаване на данъците и в същото време съкращаване на разходите с цел спестяване на 4,8 млрд. евро. Предвижда се орязване на премиите за държавните служители и замразяване на пенсиите. Данък добавена стойност ще бъде увеличен на 21% от сегашните 19%, ще нарасне и акцизът върху горивата, цигарите и алкохола, както и данъкът върху луксозните стоки.

Председателят на синдиката на държавните служители Спирос Папаспирос е призовал на среща с премиера Георгиос Папандреу мерките на правителството да са социално справедливи. По думите му от сегашния план остават незасегнати точно тези частни и държавни ведомства, които създават проблеми.

Подкрепяният от Гръцката комунистическа партия синдикат ПАМЕ също е призовал към масови протести. За тази вечер ПАМЕ свиква демонстрация в центъра на столицата Атина. Срещу замразяването на пенсиите вчера протестираха и пенсионерите, а на 8 март се очаква да стачкуват отново данъчните служители.

От миналия месец в страната на няколко пъти бяха обявявани всеобщи стачки, като последната започна на 24 февруари, парализирайки почти изцяло страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още