fallback

Полша е единствената страна в ЕС с икономически ръст през 2009 г.

БВП на Полша нарасна с 3,1% през четвъртото тримесечие и с 1,7% за цялата година

19:38 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Полша стана единствената страна от Европейския съюз (ЕС), която успя да избегне рецесията през 2009 г. и да отчете икономически ръст спрямо предходната година.

Икономиката на Полша, която е най-голяма сред страните в Източна Европа, нарасна с 3,1% през четвъртото тримесечие на 2009 г., след като брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличи с 1,7% в рамките на предишните три месеца.

Устойчивият ръст на износа и съживяването на корпоративните инвестиции са били основни двигатели на икономическия растеж на страната в края на миналата година, предаде Bloomberg.

Предварителните оценки на централното статистическо бюро в Полша се оказаха по-добри от очаквания от икономистите растеж на полската икономика от 3% в рамките на трите месеца до края на декември.

Икономиката на Полша се е разраснала с 1,7 на сто през 2009 г. спрямо предходната година, като за това освен износът допринася и размерът на вътрешния пазар.

Разходите на потребителите и правителството заедно представляват 80 процента от БВП на страната.

Растежът на икономиката на Полша може да се ускори до 3% през 2010 г., съгласно прогнозите на полското правителство. Европейската комисия очаква Полша да заеме челна позиция в икономическото възстановяване на Европа през тази година.

Добрите икономически данни засилиха очакванията на валутните анализатори, че основната лихва в Полша може да се увеличи до края на тази година. Тя падна до рекордно ниските 3,5% като част от стратегията на Полската централна банка да насърчи ликвидността и икономическата активност в страната.

По време на днешната валутна сесия едно евро се разменя срещу 3,9132 полски злоти. Полската злота е поскъпнала с 8,7% спрямо единната валута от началото на октомври 2009 г. досега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:02 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още