fallback

Румъния поднови плановете си за продажба на еврооблигации

Страната вероятно ще продаде облигации за около 1 млрд. евро и още ценни книжа преди края на годината

17:30 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Румъния е подновила плановете си да продаде еврооблигации, отложени през ноември, когато правителството се разпадна. Страната може да потърси допълнително финансиране по-късно тази година, предаде Bloomberg.

Румъния вероятно ще продаде облигации за около 1 млрд. евро и още ценни книжа преди края на годината, е казал финансовият министър Себастиан Владеску в отговор на въпрос на Bloomberg на пресконференция.

Deutsche Bank, EFG Eurobank и HSBC Holdings уреждат срещи с инвеститори, започващи от 8 март, е обявил той. По думите му емисията ще бъде представена следващата седмица в Лондон, Франкфурт и Цюрих или Женева.

Румъния ще се опита да извлече полза от повишеното доверие на инвеститорите, след като премиерът Емил Бок състави правителство на 23 декември, а в средата на януари беше одобрено ограничаване на бюджетния дефицит за тази година до 5,9 на сто от БВП спрямо 7,2 на сто за миналата.

През януари Международният валутен фонд, който беше спрял плащанията по отпуснатия на Румъния спасителен заем в размер на 20 млрд. евро заради политическото напрежение, възстанови превеждането на траншовете, отпускайки на страната еквивалента на 2,4 млрд. евро.

В началото на февруари агенцията за кредитен рейтинг Fitch Ratings увеличи перспективата пред рейтинга на Румъния “стабилна” от “негативна”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още