fallback

Търсене от САЩ повиши износа на Индия за трети пореден месец

Стойността на индийския експорт в първия месец на 2010 г. възлиза на 14,34 млрд. долара, подкрепен от изнесени количества от страна на автомобилната индустрия и бижутерийния сектор

16:41 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на Индия е нараснал с 11,5% през януари на годишна база, което представлява трети пореден месец на растеж, показват цитирани от АФП данни на статистическия институт в страната.

Повишението в голяма степен се дължи на търсенето на индийски стоки в САЩ.

Стойността на индийския експорт в първия месец на 2010 г. възлиза на 14,34 млрд. долара, подкрепен от изнесени количества от страна на автомобилната индустрия и бижутерийния сектор.

През декември повишението на годишна база беше 9,3%.

В същото време нараства и вносът в страната, като за януари се наблюдава скок от 35,5 на сто до 24,7 млрд. долара.

За разлика от Китай (големият икономически съперник на Индия), където износът е основен двигател на икономическия растеж през последните три десетилетия, индийският експорт генерира едва 15% от брутния вътрешен продукт.

За първите десет месеца на бюджетната година, завършваща в края на март 2010, износът е намалял със 17,8 на сто на годишна база до 131,93 млрд. долара поради замрялата икономическа активност в световен мащаб. Най-силни понижения се отчитат в текстилния сектор, занаятчийската продукция и износа на кожени изделия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още