fallback

Renault обмисля увеличаване на дела си в руския АвтоВаз до 40%

Увеличението на дела на Renault би могло да стане както за сметка на другите два мажоритарни собственика, така и на миноритарните акционери

16:01 | 02.03.10 г.
Автор - снимка
Създател

Френският концерн Renault има готовност да разгледа възможността за увеличаване на дела си в руския автомобилостроител АвтоВаз (произвеждащ леки автомобили „Лада“), е съобщил президентът на Renault Карлос Гон в интервю за телеканала Russia Today.

По думите му „сегашният дял на Renault от 25% плюс 1 акция в АвтоВаз е „много добро начало за дългосрочно сътрудничество и ако сега руското правителство иска да отидем по-нататък, ние ще обмислим тази перспектива“.

От ръководството на Renault през ноември миналата година беше коментирано, че ще запазят дела си в АвтоВаз, без допълнителни финансови вливания, давайки принос при внедряването на нови технологии в компанията.

От руското правителство тогава беше изразена готовност за предоставяне на Renault на допълнителен пакет акции от АвтоВаз, така че делът на френската компания да се доближи до контролния пакет акции.

По този въпрос сега Карлос Гон коментира, че след като позициите бъдат съгласувани, е възможно Renault да увеличи своя дял в АвтоВаз до 40%.

Към ноември 2009 г. делът на миноритарните акционери в АвтоВаз е около 30%. Предвижда се евентуалното увеличение на акциите на Renault да става за сметка на намаляване на дела както на миноритарните, така и на основните акционери - „Тройка диалог“ и държавната „Ростехнологий“, които към момента също са с дял от 25% плюс 1 акция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:32 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още